BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, January 24, 2012

Buka Minda Buka Hati..FIKIR!

Assalamualaikum..
Hem,lama juga ana tidak update blog yg ini..Mungkin terlalu sibuk dengan urusan dunia dan mungkin juga terlalu lalai dalam melayan semua persekitaran hidup..moga diampunkan segala kelalaian ana..
Ana juga bukanlah seorang manusia yang sempurna..sering dan boleh dkatakan hari2 melakukan ksilapan dan dosa..Ana sbenarnya berasa rendah diri atas sikap ana yang sering tidak dapat melwan nafsu ana sendiri.. kerana kadang2 ana juga seorang remaja yang sering terpengaruh dengan budaya sekeliling ana yg membuatkan ana malu dengan diri ana sendiri...Mungkin orang tidak tahu apa dosa2 dan ksilapan ana..tp sesungguhnya Allah SWT maha mengatahui dan menghitung stiap kesalahan ana..Moga diri ini diampunkan oleh yg Maha Pengampun dan Penyayang..Biarpun diri ini inginkan nikmat syurga tp tidak layak memilikinya namun diri ini tidak mampu menanggung pembalasan neraka itu..

Ok! sudah..cukup tentang ana..Hari ni mari kita cerita tentang isu2 yang sering menjadi keraguan, Mungkin jikalau tersalah,sila betulkan ksilapan ana..tp ana mendapat dari bbrapa sumber,cuma belum tentu sahihnya kan?cuma,mari kita cuba buka hati,buka minda dan fikirkan..Akal itu,bukan Allah berikan tnpa kgunaan..

*Keraguan tentang rebonding rambut dan keriting rambut:
-Baik lah,sebahagian ulama mengatakan haram..tetapi sebahagian lagi mengatakan harus..Ianya harus kerana rebonding rambut dan keriting rambut ini tidak kekal kesannya..Ianya hanya sementara..bukan seperti pembedahan plastik..Ianya juga dkatakan haram kerana dkatakn mengubah ciptaan Ilahi..Tetapi, sebahagian manusia itu,punya kelemahan sendiri..Contohnya seperti seorang isteri yg rambutnya terlalu kasar dan keriting..sehingga suaminya tidak suka mmandangnya kerana rambutnya,maka itu wajarlah atau harus untuk dia meluruskan rambutnya..Begitu juga apabila rambutnya terlalu nipis sehingga nampak kulit kepalanya,maka wajarlah atau harus untuk dia mngeritingkan rambutnya..Cuma,kadang2 hal ini disalahgunakan..sudah lurus rambutnya,diluruskan lagi macam papan..hihi..sudah keriting,dkeritingkn lagi mcm rambut afro tu kan.. huhu..

*Keraguan tentang tudung Selendang:
-Alahai wanita,suka sangat nak ber fesyen kan..lilit sana dan sini..hihihi..ok,tudung selendang itu tidak salah..ianya seperti tudung2 biasa..boleh pakai..siapa kata tidak boleh? Ianya itu menjadi tidak boleh apabila tidak mngikut cara bertudung dalam Islam..sma la macam tudung2 lain..Selagi kepala hingga ke dada tertutup, maka..mnutup aurat lah ia dengan memakai cara brtudung yg sah..

*Boleh ucapkan selamat perayaan kah sama yg bukan Muslim?
-Terang2 ana katakan, TIDAK BOLEH...Kerana perayaan2 suatu agama itu,ada maksud tersendiri dalam penyembahan pada Tuhan kepercayaan mereka..Seperti Krismas itu,mengingati kelahiran Tuhan mereka Jesus..apabila kita mngucapkan selamat,maka kita sperti mnyambutnya..

*Halal makanan..
-Sudah Terang lagi Bersuluh! kalau ada tanda halal Jakim,maka pasti halal nya..jangan tanda halal lain sebab ada tanda halal yg tidak diiktiraf..tapi ada juga makanan yg tidak mngandungi tanda halal seperti coklat..Tpi coklat halal sbenarnya tetapi ada sebahagian sahaja yg tidak halal iaitu yg mmpunyai tanda merah pada kulit plastiknya :)

*Facebook atau laman2 sosial lain boleh guna ka?
-Boleh! semua alat komunikasi boleh digunakan..selagi ianya dgunakan pada arah yg btul! biarpun orang yahudi yg mnciptanya,selagi ianya dgunakan untuk berkomunikasi atau dakwah,Pasti lagi bagus kan? hihi

Hem..stakat ni,tu ja ana terfikir..nnti ana post lagi yg lain ok? :) InsyaAllah~